9 Përfitimet Kryesore te Shtepive prej Druri

July 21, 2021 0 Comments

Në këtë artikull ne do të eksplorojmë dhe detajojmë përfitimet e perdorimit te drurit. Ky artikull nuk do të sillet vetem mbi shtepite prej druri, por edhe përdorimin e drurit brenda dizenjove dhe konstruksionit.

1. Izolator i Jashtëzakonshëm dhe Kursyes i Energjisë

Disa materiale ndërtimi si çeliku, materiale inorganike të cilat nuk janë të djegshme, zgjerohen kur nxehen, gjë që mund të dobësojë dhe shembë strukturën. Druri reagon në një mënyrë pothuajse të kundërt me këtë. Kur nxehet (natyrisht jo në një temperaturë të djegshme), druri thahet dhe në fakt bëhet edhe më i fortë.

Le të bëjmë disa krahasime këtu. Xhami përçon nxehtësi 23 herë më shpejt se druri, mermer 90 herë më shpejt, hekuri 1650 herë më shpejt dhe alumini 7000 herë më shpejt.

Kjo do të thotë më pak ‘rrjedhje’ të energjisë nga një shtëpi. Nëse dëshironi që ngrohtësia (ose freskia) të mbetet në shtëpinë tuaj dhe doni të shpenzoni më pak para për ngrohje (ose ftohje), druri është një alternativë e jashtëzakonshme kundrejt tullave, betonit ose gurit. Krahasuar me materialet e tjera të ndërtimit, druri, ekonomikisht është materiali me i mire i izolimit.

Shkurtimisht: Përdorimi i drurit kursen në faturat e ngrohjes dhe përdorimi i kornizave prej druri brenda strukturave është i kursyer.

Fakt: Druri në të vërtetë zgjerohet pak kur lagështia e ajrit bie nën 0%, megjithatë kjo nuk do të ndikojë në konstruktorët mes nesh pasi edhe në zonat më të thata të klimës, lagështia nuk bie nën 5%.

2. Druri i Shpejt për tu Ndërtuar dhe Kursen Para

Njerëzit duan të presin dru. Në këtë aktivitet njeriu sheh menjëherë rezultate.” Albert Einstein. Duket se ai goditi me kete shprehje. Njerëzit pëlqejnë rezultate të shpejta të lira, dhe kjo është pikërisht ajo që druri mund të ofrojë.

Disa prodhues të shtëpive prej druri mund të ndërtojnë një shtëpi prej druri 100 m², në vend brenda disa ditësh. Imagjinoni të dilni me pushime, te ktheheni në shtëpi dhe zbuloni se një ndërtesë e re është shfaqur në kopshtin e fqinjëve tuaj. 

Kur krahasohen me tulla, gurë ose beton, ndërtimet prej druri sigurisht që kursejnë kohë, dhe në thelb me këtë vijnë edhe kursimet. Kjo është veçanërisht e zbatueshme në kushtet e vështira të motit si shiu i fortë, bora dhe kushtet e akullta, ku ndërtimi prej druri mund të vazhdojë pa pengesa. Planet për strukturat prej druri janë më të lehta për tu ndjekur sesa tulla, beton ose duke përdorur korniza çeliku.

Shtëpitë me kornizë druri mundësojnë modifikime të lehta gjatë dhe pas procesit të ndërtimit dhe kjo është për shkak të lehtësisë, shkathtësisë dhe efektivitetit të kostos që e bën atë një zgjedhje kaq të popullarizuar dhe të lirë. Shtëpitë e izoluar me beton mund të jenë të kushtueshme, shqetësuese dhe kërkojnë kohë për të ndryshuar ndërtimin pas.

korniza prej druri

3. Ekologjike, Miqësore me Mjedisin

Shtëpitë e bëra nga pemët janë të qëndrueshme, të rinovueshme dhe miqësore me mjedisin. A e dini se strukturat prej druri thithin dhe ruajnë CO2 atmosferik dhe se druri, edhe duke marrë parasysh transportin, është neutral ndaj karbonit (në fakt, është i vetmi material ndërtimor neutral ndaj karbonit)?

Fakt: 0.8 ton të karbonit kursehen për çdo metër kub dru që përdoret në ndërtim, prandaj, nëse një shtëpi përdor 20 metra kub dru, kjo është një kursim prej 16 ton karboni. Në kontekst, 16 ton karbon është e njëjta sasi karboni e prodhuar duke ecur 90,000 kilometra. Përdorimi i drurit në ndërtim, pavarësisht nëse është një ndërtim i plotë i kornizave prej druri, me të vërtetë ka një ndikim pozitiv në ndryshimin e klimës.

Pemët e vjetra në të vërtetë thithin më pak karbon sesa pemët më të reja, prandaj mund të jetë e dobishme në betejën kundër ndryshimeve klimatike të presësh pemët më të vjetra, t’i përdorësh ato në ndërtim dhe të mbjellësh pemë të reja në vend të tyre.

4. Estetikisht i Ndryshueshëm

Me mbi 5000 pyje të ndryshme për të zgjedhur, absolutisht do të ketë diçka që do t’i përshtatet dëshirave të ndërtimit ose projektimit. Disa pyje janë ideale për izolim, disa për akustikë, ngjyrë, pamje dhe të tjera për korniza strukturore, mure, dysheme, tavane dhe mobilje.

Druri mund të pikturohet në çdo ngjyrë dhe mund të lyhet me dyll dhe të llakohet, gjë që do të tundë finesën e tij natyrore. Mund të gdhendet, pritet, ngjitet dhe gozhdohet.

Druri është kaq i gjithanshëm dhe estetikisht i ndryshueshëm, kufiri i vetëm në atë që mund të bëni me të është imagjinata juaj. Ashtu siç ka thënë Albert Ajnshtajni, “Imagjinata është më e rëndësishme se dija”.

interior druri

5. I Sigurt, i Lehtë, i Fortë dhe i Qëndrueshëm

Një nga arsyet e shumta pse druri përdoret ende sot, pavarësisht përparimeve të mëdha në përsosmërinë inxhinierike, është pesha e tij e qëndrueshmërisë dhe siguria. Druri mund të përkulet pak, gjë që tullat nuk e kanë si cilesi. Prandaj, nëse themelet zhvendosen pak, shtëpia prej druri mund të përkulet dhe të lëvizë me ndryshimin sesa të plasë. Edhe zhvendosja më e vogël në themelet e një shtëpie me tulla do të bëjë që të shfaqen çarje në llaç. Tulla e rëndë mund të bëjë që toka të fundoset, prandaj preferohen shtëpitë prej druri të lehta.

6. Druri Eshte Rezistent Ndaj Ujit

Ndërsa shumë lloje druri zhyten në lagështi dhe ujë, duke i bërë ato të fryhen, ka disa lloje druri që janë shumë rezistente ndaj ujit. Eshtë kryer një studim mbi normat e absorbimit të katër varieteteve të ndryshme të drurit. 

Ky studim tregon se edhe pse disa pyje kanë një tendencë për të thithur lagështi, ka varietete të veçanta të drurit që nuk do ta kenë atë tendencë. Ekzistojne disa pyje që përdoren posaçërisht për normat e tyre të larta të absorbimit, dhe disa, për shkallën e tyre të ulët të absorbimit.

7. I Shëndetshëm & Natyral

Ngarkesa elektrostatike: Kjo është e rendesishme për disa njerëz pasi ngarkesat elektrostatike besohet të jenë jo të shëndetshme në një farë mase. Lajm i mirë eshte se druri lëshon zero ngarkesa elektrostatike!

Nëse një dhomë është e ndertuar me dru të pa veshur, do të ndihmojë në rregullimin e lagështisë e cila mund të ndihmojë njerëzit me ndjeshmëri të frymëmarrjes. Jo vetëm që rregullon lagështinë, por vetëm pamja e thjeshtë e drurit gjithashtu mund të qetësojë mendjen dhe të qetësojë sistemin nervor.

Për këto arsye, druri konsiderohet të jetë një zgjedhje e shëndetshme mbi metalin, plastikën dhe materialet e tjera.

8. Akustikisht e Shëndoshë

Edhe pse druri nuk vepron si një izolues i përsosur i zërit, ai parandalon që jehona të leviz nëpër dhomë duke thithur valët e zërit. Kur krahasohet me konkurrentët e tij konstruktivë, druri rezulton të jetë shumë më efektiv në izolimin e zërit, veçanërisht kur bëhet fjalë për izolimin midis dhomave të ndryshme.

Druri përdoret gjithashtu në shumë salla koncertesh në të gjithë botën pasi natyrisht zbut tingullin, duke krijuar atë ton të përsosur brenda dhomës.

9. Nuk ka Ndryshk

E fundit por jo më pak e rëndësishme, druri nuk ndryshket. Edhe pse mund të oksidohet në një formë, është statistikisht e parëndësishme kur krahasohet me metalin. Vërtetë, ka disa metale që nuk ndryshken, por ato janë më të shtrenjta; dhe a mund ta kritikoni vërtet drurin pasi kemi mësuar se sa e mrekullueshme është?